Äppelpaj
Deg:
100 g smör
2dl sötmandel
2dl havregryn (utbytt mot ant ren havre eller boveteflingor)
1dl vetemjöl (utbytt mot mix i vanlig ordning)
1½ dl strösocker
1krm salt
Fyllning:
5 äpplen
50 gram färsk riven ingefära
1 msk smör
2 msk strösocker, eller råsocker (blir krispigare med råsocker)
1 tsk kanel, mald
Yoghurtsås:
4 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 msk vanliljsocker
1 msk strösocker
Jag hade även i rivet limeskal i såsen. Blev jättebra.
Gör så här1. Deg: Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i mindre kuber. Grovhacka mandeln. Blanda samman alla ingredienserna till degen med fingertopparna.2. Fyllning: Skölj, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (bli brunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning 4-5 min. Tillsätt kanel.3. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över äpplena.4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.5. Yoghurtsås: Smaksätt yoghurten med vanilj- och strösocker.6. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.
100 g smör
2dl sötmandel
2dl havregryn (utbytt mot ant ren havre eller boveteflingor)
1dl vetemjöl (utbytt mot mix i vanlig ordning)
1½ dl strösocker
1krm salt
Fyllning:
5 äpplen
50 gram färsk riven ingefära
1 msk smör
2 msk strösocker, eller råsocker (blir krispigare med råsocker)
1 tsk kanel, mald
Yoghurtsås:
4 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 msk vanliljsocker
1 msk strösocker
Jag hade även i rivet limeskal i såsen. Blev jättebra.
Gör så här1. Deg: Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i mindre kuber. Grovhacka mandeln. Blanda samman alla ingredienserna till degen med fingertopparna.2. Fyllning: Skölj, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Skala ingefäran och riv fint på rivjärn. Smält smöret i en stekpanna. Strö över sockret och låt det karamelliseras (bli brunt) med smöret. Tillsätt ingefära och äppelklyftor och stek under omrörning 4-5 min. Tillsätt kanel.3. Häll äppelklyftorna i en ugnssäker form. Smula degen över äpplena.4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.5. Yoghurtsås: Smaksätt yoghurten med vanilj- och strösocker.6. Servera pajen ljummen med yoghurtsåsen till.
Kommentarer
Trackback